Léon Spilliaert in het Museum van Elsene

Door Astrid Herkens, wetenschappelijk medewerker, Museum van Elsene

De werken van Léon Spilliaert in het Museum van Elsene zijn representatief voor de verschillende facetten van zijn oeuvre en zijn artistieke ontwikkeling doorheen de tijd.

Het ensemble van elf originele werken op papier heeft zich progressief gevormd, door verwervingen, schenkingen van naasten van de kunstenaar, en ook doordat de Staat en privéverzamelaars werken in depot gaven. Tijdens het leven van de kunstenaar vond er één aankoop plaats: in 1938 werd Intérieur (1908), een zicht op een verlaten slaapkamer, aangekocht voor de gemeentelijke collecties van Elsene. In 1961, vijftien jaar na zijn dood, wijdde het Museum van Elsene een retrospectieve aan Spilliaert. Zijn weduwe Rachel Spilliaert-Vergison gaf toen een Pieta (1910), uitgevoerd in pastel en kleurpotlood, aan het museum.

Een andere betekenisvolle schenking van een vriendin van Spilliaert vond een jaar eerder plaats. In 1960 schenkt Paule Louveigné-Deman (1886-1966), dochter van de uitgever Edmond Deman (de eerste werkgever en belangrijke promotor van Spilliaerts werk), haar portret uit 1905 in gewassen inkt aan het museum. Louveigné-Deman schonk ook Le Sculpteur de masques, een illustratieontwerp uit 1907 voor een theaterstuk van Fernand Crommelynck, uitgegeven door Deman.

Zeven werken die door de Belgische Staat en verzamelaars in depot zijn gegeven vervolledigen de collectie, waaronder een van de topwerken van Spilliaert, La nuit (1908), al tentoongesteld in de hele wereld, van Parijs tot Tokyo.

Léon Spilliaert, La Nuit, 1908, gewassen Oost-Indische inkt en pastel op papier. Museum van Elsene, Brussel, inv. ETAT 7594, depot van de Staat beheerd door de Fédération Wallonie-Bruxelles.
Léon Spilliaert, Interieur, 1908, aquarel, Oost-Indische inkt en kleurpotlood op papier. Collecties van het Museum van Elsene, Brussel, inv. CC 0766.
Laatst bijgewerkt: 19-12-2024