Rond 1900 spreekt en schrijft de Belgische bourgeoisie voornamelijk Frans, ook in Oostende. Spilliaert groeit er op boven de parfumwinkel van zijn vader waar flesjes met ronkende namen als Fleur de la Flandre en Brise d’Ostende over de toonbank gaan. Bovendien is het Frans binnen het Brusselse artistieke milieu, waar Spilliaert vanaf 1902 zijn intrede doet, des te meer de voertaal. Toen de jonge Spilliaert nog titels op zijn werken schreef, waren die dan ook in het Frans, zoals Solitude, Misère of Le dernier regard.

Toch weten we dat Spilliaert ook Nederlands sprak, meer specifiek het Oostendse dialect, de taal van de zee. Vrienden als Floris en Oscar Jespers en Constant Permeke stuurden hem brieven in het Nederlands, maar op andere momenten dopte Permeke zijn pen in het Frans. Welstellende Menschen is een van de weinige werken van Spilliaert met een expliciet Vlaamse titel, misschien wou hij hiermee het volkse of kleinburgerlijke karakter benadrukken?

Léon Spilliaert, Welstellende Menschen, ca. 1901, gewassen Oost-Indische inkt en potlood op papier, 27,7 x 30 cm. KBR, inv. S. V 73512.
Léon Spilliaert, Solitude, 1901, Oost-Indische inkt, potlood en kleurpotlood op papier, 24,5 x 32 cm. Privéverzameling, in langdurige bruikleen aan Mu.ZEE, inv. B000326. Foto Cedric Verhelst.
Laatst bijgewerkt: 16-12-2024

Lees ook

Léon Spilliaert in het atelier van de Amsterdamstraat, Oostende, rond 1926. Fotograaf onbekend.
Léon Spilliaert in het atelier van de Amsterdamstraat, Oostende, rond 1926. Fotograaf onbekend.
Vraag

Hoeveel werken maakte Spilliaert?

Meer lezen
De ingang van het Begijnhof, bij het Minnewater, Brugge
Léon Spilliaert, De ingang van het Begijnhof, bij het Minnewater, Brugge, (1926), aquarel, gouache en caseïne op papier, 80,8 x 48,2 cm. De Vuyst, Lokeren. Spilliaert maakte dit zicht op Brugge bijna dertig jaar nadat hij enkele verwaarloosbare maanden aan de academie van die naburige stad doorbracht.
Vraag

Ging Spilliaert naar de academie?

Meer lezen
De familie Spilliaert
De familie Spilliaert, vader Léonard-Hubert Spilliaert, moeder Léonie Jonckheere, Léon Spilliaert, Maurice Spilliaert en Marie-Henriette Spilliaert, Oostende, ca. 1887. Fotograaf onbekend.
Vraag

Steunden Spilliaerts ouders zijn ambitie om kunstenaar te worden?

Meer lezen